Hoe een kinderfeestje organiseren


kinderfeestje organiseren-min

Men kan veel redenen verzinnen om een kinderfeestje te organiseren, maar de aanleiding bij uitstek zal ongetwijfeld een verjaardag zijn. Voor veel kinderen is verjaren een echte gebeurtenis: het wordt als het ware officieel bevestigd dat ze groeien, ouder en groter worden, ze krijgen cadeautjes en ze staan eens een keertje midden in de algemene belangstelling.

 

Verjaardagsfeest bij uitstek

De aanleiding tot een kinderfeestje hoeft niet uitsluitend een verjaardag te zijn. Het kan bij voorbeeld ook omdat een vriendje of vriendinnetje op bezoek komt, of bij de viering van een of ander feest of bij het einde van het schooljaar enz.. Wie echt wil feesten, vindt wel een reden! Het leuke van kinderfeestjes is, dat ze eigenlijk in geen tijd georganiseerd kunnen worden, op voorwaarde dat u zich daarbij laat helpen door het betrokken kind en eventueel door zijn zusjes en/of broertjes. Wat dan allemaal gefantaseerd wordt, is heel zeker de moeite waard en levert inspiratie op voor wel drie feestjes!

Spel is belangrijker dan snoep

buitenspel organiseren bij kinderfeestje
Buitenspelen

Een enkele keer ziet men een kinderfeestje wel eens ontaarden in een echte smul- en snoeppartij. Gevolg, een aantal jonge magen helemaal van streek en bij dergelijke verschijnselen mag men het feestje meteen opdoeken: een grotere mislukking is niet denkbaar. Nu kan eten en drinken ook voor kinderen best lekker zijn, maar wat dat betreft is het wel zo, dat de volwassenen het roer stevig in handen moeten houden. Wat een kinderfeest betreft, moet men alvast van het principe vertrekken, dat de feesttafel niet hoeft door te hangen van een overvloed van gerechten en een berg lekkers. Het moet veeleer allemaal overzichtelijk blijven, weliswaar met lekkere, voedzame zaken, maar dan zo eenvoudig mogelijk, want kinderen zullen niet om culinaire hoogstandjes vragen, tenzij dan misschien wat de verjaardagstaart betreft. Kinderen zullen wél uitkijken naar spelmogelijkheden. Ze moeten nu eenmaal kunnen spelen en daartoe moet voldoende ruimte en tijd voorzien worden. Is het mooi weer en beschikt u over een tuin, dan liggen openluchtspelletjes voor de hand; trouwens, het hele feest kan in dit geval buitenshuis gebeuren. Moet het feestje om de een of de andere reden binnenshuis plaatshebben, dan bent u uiteraard beperkt tot binnenhuisspelletjes. Vooral wanneer er nogal wat jonge genodigden zijn, moet u niet al te veel aan het toeval overlaten. Maar wel alles zoveel mogelijk op voorhand regelen, in samenwerking met uw kind(eren). Tijdens het feestje zelf blijft u het beste op de achtergrond. De feesteling zal dit erg appreciëren.

De organisatie

Kinderen hebben inspraak. Gaat u het zelf maar na: een kinderfeestje, dat uitsluitend maar door volwassenen wordt voorbereid, zonder de minste inspraak van het betrokken kind of kinderen, loopt zwaar risico te mislukken. Maar kunnen kinderen zoiets wel organiseren? Zeker, want vooral als ze erg gemotiveerd zijn, kunnen ze vaak véél meer dan u zich wellicht kunt voorstellen. En ze zullen het bovendien erg tof vinden, als u hen zoveel mogelijk betrekt in de voorbereiding tot het feestje, ook wat de bereiding van gerechtjes en drankjes aangaat. Kinderen hebben héél graag dat in zo’n gevallen om hun mening wordt gevraagd en wanneer ze dan merken dat met die mening rekening wordt gehouden, dan klikt het meteen tussen het kind en u. Een prachtige gelegenheid tot echt contact met de kinderen, en die mag u niet laten voorbijgaan!

De invitaties

Allereerst moet vanzelfsprekend worden nagegaan wie kan uitgenodigd worden tot het feestje. Hier bestaan geen regels voor: u moet zelf nagaan wat mogelijk is en wat niet kan. Ofschoon het dan weer voor de hand ligt, dat de feesteling zijn of haar eigen gasten uitkiest, uiteraard binnen bepaalde perken, want het gaat bij voorbeeld niet op, dat een kinderfeestje een al te groot gat zou slaan in uw budget. U kunt dus gerust vooraf afspreken hoeveel kinderen er geïnviteerd zullen worden. De invitaties kunnen geruime tijd vooraf al geschreven of getekend worden. Dit kan, vanaf een bepaalde leeftijd, heel goed worden overgelaten aan de feesteling zelf, vooral wanneer die een fantasierijk en creatief kind is. Is dit laatste minder het geval, dan kunnen ouders of oudere zussen of broers wat, liefst discrete, hulp verlenen. Met enkele bladen papier, wat witte fiches, een doos kleurpotloden of wat plakkaatverf, een potje lijm, een borstel en een servies leren omgaan en uw vertrouwen moet zo ver reiken, dat u er echt wat glaswerk voor over hebt.
Op de tafel voor een kinderfeestje worden meteen alle gerechten en drankjes uitgestald, behalve dan de verjaardagstaart. Praktisch komt het hier op neer, dat u een soort koud buffet tafel maakt, maar dan uiteraard aangepast aan kinderen, want ze moeten evident alle gerechten en drankjes makkelijk kunnen bereiken en er zich zelf van bedienen. Aan de ene zijde van de tafel staan dus, gestapeld, een aantal platte borden (één voor ieder aanwezig kind), met erbij de bestekken (mes, lepel,

vork), in een kleurig papieren servet gewikkeld. Aan het andere uiteinde van de tafel bevinden zich de glazen en de drankjes. Wat ertussen ligt, wordt gevuld met de gerechtjes en de presentatie en versiering ervan kan ook weer duidelijk geïnspireerd worden door uw kinderen. Ze vinden soms dingen uit, waar volwassenen in geen honderd jaar zouden aan denken. De enige rol van de volwassenen zou hier mogen zijn: alles binnen redelijke perken houden.. Als algemene versiering komen geklerde papieren slingers en ballons beslist in aanmerking. De slingers kunnen de kinderen ruim vooraf zelf maken tijdens een of andere regenachtige vrije namiddag. In bepaalde gevallen, zeker als het al wat grotere kinderen betreft, zal wat muziek geapprecieerd worden, maar alles hangt hier dan af van de smaak en de leeftijd van de kinderen. Misschien is het echter niet nodig van zo’n kinderfeestje een soortement discosessie te maken.

Animatie

Een kinderfeestje moet geanimeerd worden. Kinderen zijn niet gemaakt om uren stil te zitten aan een tafel. Spelletjes zijn bijgevolg uiterst belangrijk.
Om documentatie hoeft u helemaal niet verlegen te zitten, want in de boekhandel treft u tientallen, vaak hele goede, spellenboeken aan. Bovendien moet u ook dit punt vooraf overleggen met de kinderen, die vaak beter dan u weten welke spelletjes het meeste in de smaak zullen vallen. Op sommige kinderfeestjes worden vooraf nogal wat feestelijke spulletjes uitgedeeld: leuke papieren hoedjes, clownsneuzen, maskertjes enzovoort. Als het feestje in volle gang is, worden aan de gasten soms verrassingen aangeboden, al dan niet dik verpakt, bij voorbeeld snuisterijen, een zogenaamd geluksaanbrengertje of een sleutelhangertje. En op het eind van de maaltijd staat men klaar met wat ‘cotillons’ wordt genoemd: miniatuurtrompetjes, serpentines, ratels, fluitende ballons en dergelijke meer. Ja, dat kan natuurlijk allemaal. Maar steeds meer ernstige mensen menen dat hierin niet moet overdreven worden.

Gerechtjes voor kinderfeestje

De voorwaarden waaraan gerechtjes voor een kinderfeestje moeten voldoen, zijn: eenvoudig, gezond, smakelijk iets wat kinderen aankunnen. En we herhalen nog maar een dat kinderen niet naar een feestje komen voor het louter culinaire genoegen, wél om er zich te amuseren, wat dan natuurlijk ook verwachtingen in houdt voor wat betreft lekker hapjes en drankjes. De ervaring leert dat het hoofdaccent moet liggen op een variatie van belegde broodjes en toast. En die kunt u ze heel makkelijk maken. Belangrijk is ook hier dat uw kinderen, en zeker het kind voor wie het feestje wordt georganiseerd, kunnen en mogen mee werken aan het bereiden van gerechtjes en de drankjes. Verder is het niet de bedoeling dat alle gerechten en dranken, waarvan nu de recepten volgen, op één en hetzelfde kinderfeestje worden gepresenteerd, nee, dat zou van het goede al te veel zijn. U kunt dus rustig een selectie maken, wel wetend dat zo’n vijf of zes verschillende gerechtjes ruimschoots kunnen volstaan.

Broodjes met beleg
Met ‘broodjes’ bedoelen we hier uiteraard echte broodjes, maar ook sandwiches, geroosterde sneetjes brood (toast) en boterhammen zonder meer. Broodjes en sandwiches worden doorgesneden op de gewone manier. Iedere helft wordt belegd en afzonderlijk gepresenteerd; dus geen volledige broodjes of sandwiches met beleg tussen de twee helften gestopt. Hetzelfde geldt voor boterhammen en toast: u voorziet alleen maar belegde sneetjes, zonder dat die afgedekt worden door nog een tweede sneetje. Wat beleg betreft, is de keuze welhaast oneindig, maar ziehier een selectie, waarbij we zoveel mogelijk afwisseling hebben nagestreefd.

Vleesbeleg

 • Gehakte, rauwe biefstuk vermengen met wat peper en zout plus flink wat mayonaise. Ermee sandwichhelften of toast dik beleggen en versieren met wat gesnipperde ui, kappertjes en kleine toefjes peterselie.
 • Een sneetje brood beleggen met een blad sla en daarop plakjes knakworst, schijfjes komkommer en radijs.
 • Het vlees van een soepkip in dobbelsteentjes snijden, en het door een sausje roeren, gemaakt van mayonaise en ananasblokjes (1 klein blik ananas op 250 g mayonaise; de ananas goed laten uitlekken vooraleer door de mayonaise te roeren).
 • Een half broodje belegt met wat tuinkers, al dan niet vermengd met mayonaise, en daarop een plakje koude rosbief,
  ekkere gezonde hamburgerbroodjes voor feestje
  Gezonde hamburgerbroodjes

  gegarneerd met een schijfje tomaat.

 • Toast dik besmeren met fijngesnipperde en door mayonaise gedraaide, gekookte ham.
 • Een half broodje of sandwich beleggen met: een laagje fijngeknipte sla (in mayonaise gedraaid), een plakje koud kalfsvlees, een plakje tomaat en een plakje komkommer.

Visbeleg

 • De inhoud van een blikje zalm (wel eerst graten en veiltjes verwijderen en de zalm goed laten uitlekken), een sjalot, een plukje peterselie en 3 eetlepels mayonaise met elkaar mixen en het bekomen zalmschuim dik uitsmeren of een toast. Als garnering: een plakje tomaat en een paar blaadjes tuinkers.
 • Sardines uit een blikje van graten en staartjes ontdoen en goed laten uitlekken. Ze pletten met een vork en vermeng met 50 g boter. Dit mengsel door een fijne zeef steken of mixen. Er een flinke kwak mayonaise doorroeren, besprenkelen met citroensap, uitsmeren over een toast en versieren met een gezouten pinda en ragfijn plakjes citroen.
 • Een sneetje brood, een halve sandwich of een toast beleggen met een blaadje sla, daarop een laagje mayonaise, waardoor u wat tomatenketchup hebt geroerd, en ten slofte flink veel gepelde Noordzeegarnalen.
 • Een mengsel maken van gepocheerde vis (kabeljauw, wijting, schelvis, …), hardgekookte, verkruimelde eieren, witte boontjes in tomatensaus, fijngesneden witloof en sla, en zoveel mayonaise, dat u een smeuïg mengsel bekomt.

Kaasbeleg

 • Een bepaalde hoeveelheid kwark of plattekaas door éénzelfde hoeveelheid mayonaise roeren en er ten slotte ook nog
  wat fijngehakte tuinkruiden (tuinkers, peterselie, spinazie, zurkel) bijvoegen. Dit mengsel uitsmeren op driehoekjes bruin brood of op een toast en garneren met een hoekje komkommer en een plakje tomaat.
 • Een mengsel maken van boter en mayonaise, op basis van 50 g boter en 2 eetlepels mayonaise (de boter eerst slap maken en tot room roeren; vrij goed kruiden met peper en zout). Ermee driehoekjes bruin brood besmeren en beleggen met plakjes kaas of bestrooien met geraspte kaas (uiteraard van een harde kaassoort).
 • Mayonaise vermengt met hardgekookt en verkruimeld ei, alsmede met schilfers of hele kleine stukjes belegen kaas. Er halve broodjes of sandwiches royaal mee besmeren en garneren met veel waterkers.
 • Halve sneetjes brood beleggen met een plak kaas en daarboven op halve, niet gepelde maar gewassen en van zaadjes ontdane groene of blauwe druiven, eventueel met hier en daar een dobbelsteentje ananas.
Verjaardagstaart kinderfeestje
Taart en kinderfeestje

Taart
Taart is bij velen, en zeker bij kinderen, nog steeds het symbool, de vlag en het waarmerk van een echt feest. Op een verjaardagsfeest voor kinderen mag hij nooit ontbreken. Hij is versierd met brandende kaarsjes en moet uitgeblazen worden in één lange ademstoot. U kunt zo’n taart zelf bakken, indien u min of meer bedreven bent in het pasteibakken. Zoniet, dan moet u er natuurlijk een kopen. Voor een kinderfeest kiest u bij voorkeur een zo licht en luchtig mogelijk gebak, met zo weinig mogelijk zware crèmes, want die zijn de snelste wegen naar onaangename spijsverteringsstoornissen. En een fraaie fruittaart is vast even lekker en even mooi als een exemplaar met torens en kantelen van boterroom. De taart wordt pas dan opgediend, wanneer iedereen ongeveer voldoende heeft gegeten van de broodjes en eventueel andere substantiële gerechten. U kunt zelfs desnoods nog een uurtje wachten na de maaltijd. Op het plechtige moment wordt dan de taart aangebracht (door een volwassene of door een grotere broer of zus van de jarige); de kaarsjes branden al op dat ogenblik. De taart wordt op tafel gezet (er is intussen al wat afgeruimd en er werden ook dessertbordjes met vorkjes en nog een lading papieren servetjes aangebracht) en de jarige blaast de kaarsjes uit. Daarna mag zij of hij de taart aansnijden. De jonge gasten defileren voor de tafel en krijgen op een dessertbordje een stuk van de taart.

Fruit 
Allerlei vruchten lenen zich uitstekend als dessert op een kinderfeestje. Fruit is gezond, verfrist en leidt niet al te vlug tot spijsverteringsstoornissen, tenzij bij serieuze overdaad dan.

 • Een vruchtenboompje, kunt u wellicht gerust volledig aan uw kinderen overlaten. De bedoeling is, dat een tak met veel vertakkingen heel stevig wordt geplant in een grote bloempot. Aan de vertakkingen worden dan allerlei vruchten aan fijne koordjes opgehangen, een bonte mengeling van al het goede, wat het seizoen aan fruit oplevert. U kunt eventueel de vruchten of een deel ervan, verpakken in zilverpapier of in cellofaan. De jonge gasten mogen het fruit uiteraard komen plukken (misschien een schaartje klaarleggen voor het doorsnijden van de koordjes).
 • Een frisse vruchtensla is gegarandeerd een meevaller. Indien u verse vruchten gebruikt ze dan wassen, pellen en/of schillen, in stukjes snijden, ze in een diepe kom leggen, met wat suiker bestrooien en enkele uren in de koelkast zetten, of wel op een zeer frisse plaats. Gebruikt u ingeblikt fruit (fruitcocktail, perziken, abrikozen, peren op stroop), dan de vruchten wat versnijden en eveneens te koelen zetten.
 • Bijzonder verfrissend, lekker en gezond: eventjes gesuikerd yoghurt met erin dobbelsteentjes vers fruit, bij voorkeur zacht fruit (aardbeien, frambozen, perziken…).

 

Drankjes voor een kinderfeestje

Het hoeft wel geen betoog, dat op een kinderfeestje uitsluitend maar alcoholvrije drankjes worden geschonken. Zelfs doodgewoon tafelbier valt af te raden. En indien u eens een keertje wilt afstappen van de traditionele serie frisdranken, dan kunt u er zelf maken, die minstens even lekker en tegelijk gezonder zijn. Even een aantal receptjes.

Milkshake met vruchten Melk of yoghurt mixen met wat suiker, twee eetlepels citroensap per liter, plus fruit naar believen. Zolang mixen, tot u een schuimige massa bekomt. Zeer fris serveren, in hoge glazen met rietjes.

Als fruit kan zeker in aanmerking komen: aardbeien, frambozen, abrikozen, perziken, ananas, bananen enzovoort.

Vruchtenlimonade
3 pompelmoezen, 1 sinaasappel en 1 citroen pellen en in dobbelstenen snijden. Er 125 g suiker bijvoegen en alles mixen. In een grote kom doen, er 3 liter water bijvoegen en stevig doorroeren. Daarna door een zeef gieten en er, voor het serveren, nog 1/4 liter sinaasappelsap plus evenveel pompelmoessap bijvoegen. IJskoud serveren, eveneens in hoge glazen en met rietjes.

Zoete vruchtensiroop
Een halve liter vers vruchtensap (van ananas, kersen, sinaasappelen, pruimen, moerbeien enzovoort) enkele minuten laten koken, samen met een halve liter water en 1 1/2 kilo suiker. U bekomt aldus een zeer zoete stroop, die u laat afkoelen en in flessen giet. Vermengd met mineraal of ander water levert deze stroop een heerlijke, gezonde drank op.

lekkere ice tea
Lekkere ice tea voor feestje

IJsthee of Icetea
IJsthee is een sterke thee, die u in de koelkast door en door koud hebt laten worden en die u serveert in glazen met erin enkele ijsblokjes, een koffielepel citroensap en éénzelfde hoeveelheid suiker.

Sinaasappelmelk
Vier eieren schuimig kloppen met 150 g fijne witte suiker. Er een liter frisse melk doorroeren, evenals het sap van vier sinaasappelen. Zeer koud laten worden in de koelkast en serveren in glazen met rietjes.

Voor meer feestjes kijk op:

Een gourmet avond organiseren

Een fondue avond organiseren

Een Kaas- en wijnavond organiseren

Borrel en hapjes party

Barbecue avond

 

Vragen of reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial