Hoe een kaas- en wijnavondje organiseren?


kaas en wijnavond

Er zijn tal van leuke etentjes bedenkbaar en ook realiseerbaar, maar bestaat er een formule die een kaas- en wijnavondje overtreft wat gezelligheid aangaat? Hieronder geven we enkele tips en recepten die gebruikt kunen worden. 

Gezelligheid op een kaas- en wijnavondje is troef

Over het algemeen worden op zo’n kaas- en wijnavond een zeer beperkt aantal gasten uitgenodigd, uiteraard behoren die dan wel tot uw meest geliefde vrienden, het gaat er zeker informeel aan toe wat kledij en sfeer betreft, men heeft niet te doen met enorme menu’s, noch met een ingewikkelde etiquette, en alleen al de idee dat men op zo’n avondje naar hartelust kan genieten van kaasaroma’s en smaken, van wijn of bier, in combinatie met een aantal kazen en vers, knappend brood, is al voldoende om er even stiller van te worden. In feite puur natuur: gestremde melk, gegist druivensap of drank van gekiemde gerst, hop en suiker, meel van graan, boter van de vette weiden. Als zelfs al de ingrediënten voor een kaasavondje zoveel gezelligheid oproepen, dan is het helemaal niet moeilijk meer om ook wat de rest betreft de gezelligheid de ereplaats te geven: de aankleding van de tafel, het scheppen van sfeer met licht en muziek, maar vooral het zich inleven naar zo’n avond toe.

De gedekte tafel

gedekte tafelOp een avondje kaas worden doorgaans slechts weinig gasten uitgenodigd; het gezelligste lijkt ons met z’n zessen, dus vier gasten plus gastvrouw en gastheer. U hebt daar dus geen enorme tafel voor nodig. Indien enigszins mogelijk, gebruikt u dan bij voorkeur een ronde of ovale tafel; als het ware in een kring zitten, verhoogt de gezelligheid. Dergelijke tafels zijn overigens doorgaans ook beter geschikt om de gerechten te presenteren (men beschikt in het centrum tussen de aanzittende over meer ruimte). Maar goed, een rechthoekige tafel gaat vanzelfsprekend ook wel. Als tafelkleed kiest u beslist iets warms wat kleur betreft. Bruine tinten doen het steeds goed, ofschoon een kleed met blokjespatroon bedrukt (rood/wit of bruin/wit) zeker ook in aanmerking kan komen. De servetten zijn bij voorkeur van dezelfde stof en kleur als het kleed.

Soms ziet men wel eens kaastafels zonder kleed: men eet gewoon aan het blote tafelblad. En ook dat kan als dit blad van hout is; maar onmiddellijk dient hier aan toegevoegd, dat dergelijke tafelbladen doorgaans wel de helaas niet steeds uit te wissen sporen dragen van zo’n avondje: het is al voldoende dat iemand wat wijn morst, of met een mes of vork aan het hout blijft haperen. U ziet dus zelf maar. Op iedere plek, waar een gast komt te zitten, wordt een plat dessertbord gezet. Er bestaan speciale kaasborden in verschillende kleuren en met alle mogelijke versieringen, maar het is zeker niet nodig dat u zich die


percé aanschaft indien u slechts af en toe een kaasavondje organiseert. Een gewoon, plat dessertbord valt echt niet uit de toon. Links van het bord ligt een kaasvorkje, rechts een kaasmesje. Wat glazen betreft, bestaan er enkele mogelijkheden:

Indien u wijn serveert, dan voorziet u uiteraard het geëigende wijnglas; dat staat boven het kaasmes. Schenkt u twee soorten wijn (een witte en een rode; twee rode…) dan plaatst u uiteraard twee glazen, het eerst te gebruiken glas het meest rechts.
Indien bier geserveerd wordt, dan staat voor iedere gast een bierglas, liefst het geëigende als dat bestaat (wat wel het geval is voor praktisch alle speciale, Belgische bieren). Niets belet u meer dan één soort bier te presenteren, maar dan wel telkens in het daartoe geschikte glas. In het midden van de tafel en dus in het centrum van de belangstelling, staat de kaasplank, die u zelf samenstelt al dan niet met de hulp van uw kaashandelaar. De verschillende soorten kaas liggen het beste op een fraaie, gladgeschaafde plank. Als versieringen kunnen gebruikt worden: een stromatje onder bepaalde soorten kaas (bij voorbeeld brie), wat druivenbladeren, een handjevol noten, een doorgesneden groene appel of peer, een takje groene of blauwe druiven. U kunt het allemaal zo mooi en zo aantrekkelijk maken als u zelf wilt: er bestaan geen vaste regels voor. Dus alweer een spel van kleuren en vooral van fantasie. Verder kan een broodmandje niet ontbreken, evenals bij iedere gast, een potje (aardewerk, glas, keramiek…) met erin liefst echte hoeveboter. Erbij een botermesje. Wat brood betreft, zult u mettertijd moeten leren welke soort brood het beste past bij welke soort kaas.

Omdat hier zoveel afhangt van de persoonlijke smaak, kan weerom niet een algemene regel gegeven worden. Maar in ieder geval kunt u, op ieder kaasavondje dat u organiseert, steeds knappende broodjes en sneetjes roggebrood of volkorenbrood voorzien; veel mensen stellen ook vers stokbrood op prijs. Wat de overige versiering van de tafel betreft, kunt u volstaan met een of meer kleine boeketjes bloemen en als het de gasten niet hindert, een kandelaar met kaarsen, die uiteraard aangestoken worden wanneer men aan tafel plaatsneemt. U merkt het: alles op de keper beschouwt, is het inrichten van een kaastafel echt niet zo ingewikkeld of moedeloos makend lastig.
Wijn en bier

wijn proeven bij kaasWijn of bier kiest u in functie van de soorten kaas. Het karakter van de kaas en van de erbij gedronken wijn moeten ongeveer gelijk zijn. Hoe u bier moet combineren is een kwestie van experimenteren en vanzelfsprekend ook van eigen smaak. Een leidraad: u zoekt een bepaalde buitenlandse kaas, die ongeveer dezelfde smaak en hetzelfde karakter heeft als een bepaalde Belgische en u drinkt erbij het bier, dat zo goed smaakte bij de Belgische kaas. Op die manier kunt u zelf een soort lijst opstellen met goede combinaties buitenlandse kaas/Belgisch bier. Ziehier al enkele, naar onze smaak geslaagde ‘huwelijken’:

Belgisch bier 

 • Duvel
 • Grand Cru
 • Hoegaarden
 • Maredsous
 • Liefmans Kriekbier
 • Affligem Geuze

Buitenlandse kaas

 • Gouda
 • Cantal Gouda
 • Gruyere Gouda
 • Emmental
 • Taleggio Danablu
 • Brie Gouda Emmental
 • Gruyere

Zoals u al weet, moet kaas op de juiste temperatuur geserveerd worden: circa 20°C (verse kaas iets koeler). Maar ook voor de temperatuur van wijn of bier dient goed gezorgd. De gastvrouw of gastheer moeten daar wel op letten. Ze houden de wijn of het bier liefst binnen handbereik: bijvoorbeeld op een bijzettafeltje, waarop ook een kurkentrekker of een flessenopener en een paar servetten worden klaargelegd. Voor witte wijn zal er een ijsemmer bij moeten voorzien zijn. Voor oude, rode wijn met bezinksel erin: een glazen karaf en een kaars.

Recepten voor een kaasavondje

Zoals al gezegd, zijn de hoofdingrediënten voor een kaasavondje: de verschillende soorten kaas, waarmee de kaasplank wordt samengesteld, plus de te serveren soorten wijn of bier. Die kunnen onmogelijk ontbreken, dat hoeft geen nader betoog. Wie het nu nog wat origineler en misschien wat ruimer wil, kan de avond aanvangen met een goed aperitief plus erbij de passende hapjes, om daarna een soort voorgerechtje te presenteren, waarin kaas uiteraard de hoofdrol speelt. Pas na dit voorgerechtje wordt dan de eigenlijke kaasplank ‘aangevallen’. Voor een en ander volgt thans weer een serie ideetjes.

Aperitief
Het staat u uiteraard volkomen vrij om het even welk aperitief te schenken wanneer u gasten ontvangt, maar om in de lijn van een kaasavondje te blijven, serveert u ‘t beste toch geen al te zware aperitieven (er zal aan tafel al flink wat wijn of bier genoten worden!). Er kan dus misschien voorkeur gegeven worden aan een fris, liefst sprankelend drankje. Daarbij denken we allereerst aan een goede champagne; de ervaring leerde ons, dat een Duitse Sekt hier eveneens niet misstaat.

Aperitiefhapjes
Om het avondje helemaal in het teken van de kaas te houden, kunt u bij het aperitief heel goed uitsluitend hapjes met kaas voorzien. Hierna volgt een aantal suggesties.

 • Dobbelstenen halfbelegen kaas op stokjes steken, eventueel samen met een druif, een gekonfijte kers of een blokje ananas. Indien alleen maar kaas: dan bestrooien met wat selderijzout .
 • Minuscule deegbakjes van bladerdeeg (te verkrijgen bij uw pasteibakker) laten tal van kaasvulsels toe (al dan niet koud geserveerd). Koud kunt u zo’n bakje vullen met verse kaas (plattekaas), al dan niet doorgeroerd met wat gehakte tuinkruiden en/of belegd met een plakje radijs. U kunt in de oven voorverwarmde deegbakjes vullen met warme, vloeibaar gemaakte kaas: een weinig droge witte wijn aan de kook brengen, samen met een scheutje kirsch en daarin schilfers Emmental of Gruyere laten smelten; maar probeert u het ook eens met een paar Belgische kazen, bij voorbeeld Kempense Gildekaas of Pelgrimskaas van Nazareth.
 • Toastjes, belegd met kaas, zijn eveneens prima. Ziehier enkele mogelijkheden van beleg: – plakje Postelse abdijkaas, plakje ingelegd zilveruitje – plakje St.-Martin (uit de Voerstreek), een snuifje gesnipperde bieslook – plakje Maredsous, een vliesje Torhoutse of Gentse mosterd – plakje Vacheloo Peper, een fijn reepje ansjovisfilet – plakje abdijkaas Passendale, bestrooid met een weinig gesnipperde peterselie – plakje Horebeke-kaas, een paar snippers zure augurk en zilveruitje.

Voorgerechten
Ziehier een keuze van voorgerechtjes. Het is wel te verstaan, dat u op een kaasavondje slechts één van deze gerechtjes presenteert.

Kaassoufflé
50 g boter laten smelten en er 40 g bloem al roerend bijvoegen. 2 1/2 dl melk bijgieten, langzaam en nog steeds roerend, zodat u een gladde saus bekomt. Er 4 losgeklopte eierdooiers, 150 g geraspte kaas (mag Gruyere zijn, maar probeert u het zeker ook eens met Pelgrimskaas) en flink wat muskaatnoot, alsmede 2 eetlepels madeirawijn bijvoegen. Goed blijven roeren tot de kaas helemaal gesmolten is en alle ingrediënten flink met elkaar vermengd zijn. De 4 eiwitten tot sneeuw kloppen en ze snel en voorzichtig door het mengsel roeren met behulp van een houten lepel of spatel. Dit uiteindelijke mengsel in een met boter ingesmeerde vuurvaste pot doen (hem voor slechts 2/3 vullen) en hem in een voorverwarmde oven plaatsen: zo’n 20 à 25 minuten lang bij een temperatuur van ongeveer 200°C, tot de soufflé goudbruin is. Het deksel van de pot ernaast leggen, in de oven, zodat het even warm is als de rest. Na het bakken de ovendeur voorzichtig openen (opgepast voor tocht, dat kan de soufflé niet hebben!), het deksel op de pot zetten en onmiddellijk serveren, samen met vers stokbrood en een fris en droog wit wijntje.

kaaskroketten
2 eetlepels boter smelten, er 5 eetlepels bloem bijroeren, evenals 1/4 liter melk en aan de kook kaashapjesbrengen. Er 2 in koud water geweekte gelatinebladen bijvoegen, alsook 150 g gemalen Gruyere plus 50 g gemalen Parmezaankaas. Alles nog een poosje op het vuur zetten, tot de kaas goed gesmolten is. Daarna het vuur doven en 2 losgeklopte eierdooiers door de kaasmassa roeren. Deze intussen dik geworden saus in een met olie ingesmeerde grote schotel gieten. De laag slechts hoogstens 2 cm dik laten worden en op een koele plaats zetten, om de massa te laten afkoelen en stollen. De twee eiwitten loskloppen en er wat peper, zout en een scheut tafelolie bijvoegen. De schotel met de gestolde kaasmassa omdraaien op een met bloem bestoven aanrecht of tafel en er met behulp van een glas ronde vormen uitduwen. Deze vormen in het eiwit dompelen, daarna in paneermeel wentelen en bakken in frituurvet van 180°C. Garneren met takjes peterselie, die eveneens gefrituurd werden. Serveren met een partje citroen en een lekker fris, wit wijntje.

Kaas- en garnaalschotel
Voor 4 personen neemt u zo’n 200 g oud wit brood, dat u in blokjes snijdt en in een met boter ingesmeerde vuurvaste schotel

legt. U bedekt het brood met 200 g geraspte Pelgrimskaas of Gouda van Horebeke. U klopt 2 eieren goed los, u voegt ze bij 1/2 liter melk en u giet dit mengsel eveneens in de schotel. Vervolgens bestrooien met 200 g gepelde Noordzeegarnalen, wat zout, peper en muskaatnoot, en op het mengsel enkele nootjes boter leggen. Bakken in een oven van ca. 200°C, zo ongeveer 45 minuten lang. Serveren met sla, tomatensaus en ook hier een koel, droog wit wijntje.

Mosselen met kaas
Voor 6 personen neemt u zo’n 250 g gekookte mosselen, u legt ze in een vuurvaste met boter ingesmeerde schotel en u begiet ze met een sausje, dat u maakt van 2 gesnipperde sjalotten, 100 g in stukjes gesneden champignons, 1 gehakte wortel en een weinig tijm, alles gaar gestoofd in flink veel boter. Er wat peper en zout over strooien, evenals 50 à 100 g gemalen Pelgrimskaas en ongeveer 20 à 30 minuten in een oven van 200°C zetten, tot de kaas goed bruin gegratineerd is. Heet serveren met warme toast en een frisse Pinot Gris uit de Elzas.

 

Nog meer feestjes organiseren? Kijk dan op:

 

Een gourmet avond organiseren

Een fondue avond organiseren

Borrel en hapjes party

Barbecue avond

Kinderfeestje

Vragen of reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial