Een borrel en hapjes party


Een “borrel en hapjes party” is bedoeld als een plezierig, ontspannend gebeuren, een verademing en eigenlijk een moderne vorm van buurten.


 

Plezierige happening

De gasten komen in vrijetijdskledij, er wordt van hen niet verwacht dat ze een cadeautje meebrengen en zij mogen niet verwachten dat de gastvrouw en gastheer een enorm diner zullen serveren. De aanwezigen op zo’n party zullen trouwens praktisch altijd goede vrienden of kennissen zijn van de gastvrouw en de gastheer en in veel gevallen van elkaar. Het voornaamste is, dat iedereen zijn goede humeur meebrengt. De kwaliteit van een borrel en hapjes party wordt vooral bepaald door de aangename, opgewekte sfeer. Wie op zo’n moment helemaal niet in stemming is en van zichzelf weet dat hij de sfeer eerder zou drukken, moet zich maar liefst verontschuldigen. Ofschoon dan weer zo’n party een echte opkikker kan zijn voor neerslachtige mensen, ook al raken ze geen borrel aan.

Borrelen wil overigens niet zeggen, dat men ongebreideld aan de fles moet zitten. Wie dronken is, kan moeilijk nog plezier beleven aan een gezellig samenzijn, erger: hij kan het voor de anderen helemaal verknoeien, misschien onbewust, maar dat is geen excuus. Gastvrouw en gastheer kunnen zo’n borrel en hapjes party organiseren in hun salon of woonkamer, maar bij mooi, zomers weer kan het vanzelfsprekend en bij voorkeur ook op een terras of in een tuin. Wat de ‘aankleding’ van zo’n feestje betreft, is praktisch alles mogelijk, op voorwaarde dat het maar gezellig wordt gehouden. Gezelligheid scheppen met wat achtergrondmuziek (niet zo luid, dat gesprekken haast niet meer mogelijk zijn), wat aangepaste verlichting, in de winter het aansteken van de open haard, de binnengordijnen toetrekken, wat bloemen hier of daar… U ziet zelf maar, wel wetend dat gezelligheid bestaat uit vaak hele kleine dingen en toetsen. Een hele plezierige formule is, wanneer gastvrouw en gastheer een klein buffet hebben gebouwd met allerlei drankjes en koude hapjes. Iedereen kan er zich naar


hartelust van bedienen. Terwijl de party in volle gang is, kan wellicht gezorgd voor ook een warm hapje, dat dan op een schaal wordt rondgedragen. Maar een geijkte, vaststaande formule bestaat er niet. U kunt dus naar hartelust improviseren.

Drankjes voor de party

Drankjes met jenever
Chasseur
2 blokjes ijs in een cocktailglas leggen, er een borrelglas jonge jenever over uitgieten, alsmede een zelfde hoeveelheid abrikozensap en sinaasappelsap. Even omroeren.

Dutch Devil
2 ijsblokjes in een whiskyglas leggen, er een borrelglas oude jenever over uitgieten, opvullen met een half flesje citroenlimonade en omroeren.

Java Sling 
Een borrelglas jonge jenever, 1/2 borrelglas gin, een zelfde hoeveelheid benedictine en een paar druppels angostura in een shaker doen en goed schudden. Uitgieten in een whiskyglas, waarin een schijfje sinaasappel ligt en opvullen met 1/2 flesje sodawater.

John Collins
In een whiskyglas 1 1/2 borrelglas oude jenever, 1 borrelglas citroensap en een eetlepel poedersuiker goed met elkaar vermengen. Er een marasquinokers en een schijfje sinaasappel bijvoegen en opvullen met sodawater.

Quick Tic 
2 ijsblokjes in een whiskyglas leggen, er een borrelglas oude jenever over uitgieten en opvullen met cola.

Wortegemse
Dit is een oud en erg lekker jeneverrecept. 1 liter jenever vermengen met het sap van 2 à 4 citroenen en er 18 à 20 klontjes suiker aan toevoegen. IJskoud serveren in Whisky glazen.

Drankjes met gin
Big Ben
Een whiskyglas voor de helft vullen met gestampt ijs. Er een borrelglas dry gin en een half borrelglas citroensap over gieten en opvullen met citroenlimonade. Er ten slotte een marasquinokers in leggen en op de rand van het glas een schijfje citroen zetten.

Gin Fizz
In een shaker 1 1/2 borrelglas dry gin, 1 borrelglas citroensap en 1 koffielepel poedersuiker goed met elkaar vermengen. Uitgieten in een whiskyglas met gesuikerde rand, er een plakje citroen en 2 ijsblokjes bijvoegen en opvullen met sodawater.

Royal Fizz 
In een shaker een volledig ei, 1 1/2 borrelglas dry gin, 1 borrelglas citroensap en 1 koffielepel poedersuiker lang en goed met elkaar vermengen. In een whiskyglas met gesuikerde rand 2 ijsblokjes leggen en er de inhoud van de shaker over uitgieten. Voorzichtig opvullen met sodawater en op de rand van het glas een schijfje citroen zetten.

Dry Martini
In een cocktailglas twee ijsblokjes leggen en er achtereenvolgens 1 1/2 borrelglas dry gin en 1/2 borrelglas droge vermout over uitgieten en goed mengen. Een gevulde olijf op een cocktailprikker steken en in het glas leggen.

Sweet Martini
In een cocktailglas 2 ijsblokjes leggen en er achtereenvolgens 1 1/2 borrelglas dry gin en 1/2 borrelglas rode vermout over uitgieten. Goed mengen.

Orange Blossom
Een schijfje sinaasappel op de bodem van een fluitglas leggen. Er een borrelglas dry gin over uitgieten plus 2 borrelglazen sinaasappelsap.

Rose In Junk
In een shaker een borrelglas dry gin, 1/2 borrelglas frambozensiroop, 2 borrelglazen citroensap en 1 borrelglas sinaasappelsap goed met elkaar vermengen. In een bourgogneglas gieten en bijvullen met 1/2 flesje spuitwater.

Drankjes met whisky
Americano
Een paar ijsblokjes in een whiskyglas leggen en erover uitgieten: 1 1/2 borrelglas whisky, 1/2 borrelglas droge vermout, 1/2 borrelglas citroensap en 1 koffielepel poedersuiker. Er enkele druppels angostura bijvoegen en even omroeren. Bijvullen met sodawater en er een marasquinokers in leggen.

Dry Manhattan
Enkele ijsblokjes in een cocktailglas leggen en er 1 1/2 borrelglas whisky en 1/2 borrelglas droge vermout over uitgieten. Er ten stotte een schijfje citroen bijvoegen.

Maggy 


Een shaker vullen met 1 borrelglas whisky, 1/2 borrelglas citroensap, 1/2 borrelglas sinaasappelsap, 2 eetlepels grenadine en geklopt ijs. Heel flink schudden en door de zeef in een bordeauxglas gieten. Er één ijsblokje bijvoegen.

Ohio
De aangegeven hoeveelheden volstaan voor 3 personen. Een shaker vullen met 2 borrelglazen whisky, 1 borrelglas rode vermout en geklopt ijs. Goed schudden en door de strainer (zeef) in een champagneglas gieten. Bijvullen met 1/2 fles champagne brut.

Drankjes met wodka
Bloodymary
De shaker vullen met 2 borrelglazen wodka, 1 flesje tomatensap, wat tabasco of worcestersaus, 1 theelepel geraspte citroenschil en wat peper en selderijzout. Flink schudden en de inhoud uitgieten in een whiskyglas, waarin een paar ijsblokjes liggen.

Katinka
In een shaker 1 1/2 borrelglas wodka, 1/2 borrelglas Grand Marnier en 1/2 borrelglas citroensap goed schudden, in een whiskyglas gieten en bijvullen met sodawater.

Natasha 
Achtereenvolgens in een bordeauxglas gieten: 1 borrelglas wodka, een zelfde hoeveelheid witte vermout, enkele druppels angostura en het sap van 1 sinaasappel. Goed doorroeren.

Salty Dog 
In een bordeauxglas een paar ijsblokjes leggen, er een borrelglas wodka over uitgieten, er een snuifje zout bijvoegen en bijvullen met pompelmoessap.

Strongonoff 
De shaker vullen met 1 borrelglas wodka, 1/2 borrelglas whisky, een zelfde hoeveelheid apricot brandy en 1 borrelglas citroensap. Er enkele eetlepels geklopt ijs bijvoegen en goed schudden. Door de strainer (zeef) in een bourgogneglas gieten, bijvullen met 1/2 flesje tonic en versieren met een schijfje komkommer.

Drankjes met rum
Daiquiry
Een shaker vullen met 1 borrelglas witte rum, 1/2 borrelglas citroensap, 1 koffielepel poedersuiker en redelijk veel geklopt ijs. Flink schudden en door de strainer (zeef) in een bordeauxglas gieten.

El Presidente
De shaker vullen met 1 1/2 borrelglas witte rum, 1/2 borrelglas droge vermout, een paar druppels grenadine en wal geklopt ijs. Flink schudden. In een cocktailglas een schijfje sinaasappel leggen en er de inhoud van de shaker, door de strainer (zeef), over uitgieten.

Long Shot
Een paar ijsblokjes in een whiskyglas leggen, er 1 borrelglas rum en een half borrelglas cognac over uitgieten, even omroeren en bijvullen met citroenlimonade.

Pearl Diver
Een marasquinokers op de bodem van een whiskyglas leggen het voor de helft vullen met gestampt ijs en er 1 1/2 borrelglas rum en 1/2 flesje ananassap aan toevoegen.

Rumba
Een paar ijsblokjes in een bordeauxglas leggen, er 1 borrelglas witte rum en 1 borrelglas sinaasappelsap bijvoegen, goed roeren en bijvullen met 1/2 flesje citroenlimonade.

Alcoholvrije drankjes
Café Tonic
Een Irish-coffee-glas voor de helft vullen met gestampt ijs, er 1 kop koude koffie en 2 koffielepels poedersuiker bijvoegen, even omroeren en er dan, voorzichtig en over de bolle kant van een lepel, slagroom bijgieten.

Nootjesmelk 
2 eetlepels geroosterde nootjes pletten in een pannetje, er 1 kop melk en 1 eetlepel poedersuiker aan toevoegen, al roerend aan de kook brengen, volledig laten afkoelen en over ijsblokjes uitgieten in een waterglas.

Frambozendrankje
Een eetlepel frambozensiroop in een waterglas doen, en bijvullen met sodawater tot het glas halfvol is. Er een koffielepel citroensap aan toevoegen, evenals een bolletje frambozenijs. Serveren met een rietje.

Vruchtendrankje
Een eetlepel fruitcocktail in een cocktailglas doen, er sterke rozebottelthee bijvoegen, evenals poedersuiker (naar smaak) en ten slotte flink wat ijs.

Bananenmelk 
Een ei, een halve banaan en 1/4 liter melk mixen en uitgieten in een waterglas, waarin een paar ijsblokjes liggen. Men kan er eventueel ook nog een mespuntje poederkoffie bijvoegen.

Een keuze van hapjes

Koude hapjes

Kaasbroodjes 
Driehoekjes of vierkantjes wit, bruin of zwart brood flink beboteren en beleggen met even grote plakjes kaas plus wat garnituur.

Zie hier enkele mogelijkheden:

  • Gruyèrekaas met erop een blokje met kerrie bestrooide ananas.
  • Pelgrimskaas met erop een stukje abrikoos uit blik.
  • Echte Lookaas, met erop een plakje komkommer en een opgerold ansjovisfilet.
  • Kempische Gildekaas met een gevulde olijf erop.
  • Postelse abdijkaas met erop een stukje zure augurk en zilveruitjes.
  • Een plak Horebeke, belegd met plakjes geblancheerde champignon.

Kaasblokjes 


Kaasblokjes kunnen gecombineerd worden met tal van andere lekkere zaken, onder meer: garnaal, opgerolde stukjes roze zalm, stukjes gerookte paling, blokjes gekookte rundstong, blokjes gekookte ham, allerlei noten, stukjes salami, ontpitte olijven (groene en zwarte), stukjes in mayonaise gedoopte en door gehakte noten gerolde koude kip, stukjes in citroensap gedoopte banaan, partjes sinaasappel of mandarijn, marasquinkersen, blokjes ananas (verse of uit blik).

Garnaalperziken
Een toastje bedekken met een blad kropsla. Daarop een halve liefst verse, perzik leggen en die vullen met gepelde Noordzeegarnaal, gewenteld in mayonaise en bestrooid met wat gesnipperde dille.

Kaviaarhapjes 
150 g kabeljauwkaviaar malen, mixen of pletten en hem in een kom op ijs zetten. Al roerend er 1 à 2 dl olie bijvoegen, op dezelfde manier als u mayonaise zou draaien. Het mengsel afwerken met wat citroensap en eventueel nog wat zeezout. Serveren in kleine kommetjes of op schaaltjes, samen met toastjes.

Visschotel
Gerookte of gestoomde wijting en makreel, gerookte heilbot, sprot, kongel en paling (een of meer van deze soorten) in zeer dunne plakjes of schijfjes snijden en die waaiervormig op een groot, plat bord leggen. Versieren met kleurgevende groenten, bij voorbeeld tomaten, rode sla, broccoli, groene citroen. De vis mag bestrooid worden met een weinig gehakte peterselie of wat roze en groene peperkorrels.

Warme hapjes
Ananastoast
Een stuk toast (geroosterd sneetje brood) met mayonaise besmeren en beleggen met een plak gekookte ham en wat blokjes goed uitgelekte ananas uit blik. Vervolgens ook beleggen met reepjes kaas (Chester of Gouda) en goudgeel laten worden onder de grill. Vlug nog garneren met een paar halve marasquinkersen en een opgevulde olijf en warm serveren, eventueel op een bedje van tuinkers.

Appel-en-kaastoast 
Zure appels schillen en raspen en er wat calvados doorroeren (2 eetlepels op zo’n 100 g appels). Toast van wit brood beleggen met een laag aldus geprepareerde appel en daar bovenop een plakje Roquefortkaas. In een voorverwarmde oven even laten doorbakken. Bij het serveren op het toastje een klontje verse hoeveboter leggen.

Borrel-worstjes 
Kleine worstjes goudbruin laten bakken of grilleren, er cocktailprikkers insteken en serveren op een warme schotel, samen met een dipsausje, gemaakt van 1 eetlepel Torhoutse of Gentse mosterd, 3 eetlepels mayonaise, 2 eetlepels tomatenpuree en een paar druppels Engelse saus; alles goed dooreenroeren en eventueel bestrooien met wat gehakte bieslook.

Kleinigheidjes

  • Gekookte, ontpitte pruimen vullen met een stukje worst en in een plakje gerookt spek wikkelen. Vaststeken met een houten prikstokje en onder de grill of in een pan bakken tot het spek knapperig is.
  • Kleine champignons goed wassen, besprenkelen met citroensap en bakken in wat boter. Ze warm serveren op warme stukjes toast.
  • Kleine reepjes rauwe vis (om het even dewelke) bakken in frituurdeeg, dat u maakt als volgt. 250 g bloem en een mespuntje zout in een kom doen, er een kuiltje in maken en er langzaam 3 dl bruin bier en 1/2 dl tafelolie in roeren. Indien nodig nog wat water bijvoegen, tot de gewenste dikte bereikt wordt. Het deeg moet flink kleven. Er daarna een volledig ei doorroeren, vervolgens 15 g bakpoeder en ten slotte 4 hard opgeklopte eiwitten.

Sprotbeignets 
Sprotjes schoonmaken, de kop verwijderen en 1 à 2 uur laten marineren in zwaar bier. Daarna laten uitlekken, afdrogen, kruiden met peper en zout, in frituurdeeg wentelen en bakken in heet frituurvet. Serveren met mosterd of tartaarse saus. Ook grote garnalen of scampi’s kunnen op zo’n manier bereid worden.

Witte worst
Zelf witte worst maken die nadien gebraden of geroosterd kan worden, is niet zo moeilijk. U maalt 250 g kalfsvlees (uit de zijde) en evenveel varkenskeelstukken. U vermengt dit vlees met 2 fijngehakte en in boter gesmoorde uien. U klopt 2 eieren los in 1/4 liter room en u giet dit mengsel uit over het kruim van 1/4 brood. Wanneer dit kruim voldoende geweekt is, het vermengen met het kalfs- en varkensvlees. Afkruiden met peper, zout en muskaatnoot en nogmaals 500 g kippenvlees grof mats hakken, onder het mengsel daarnet kneden en er varkensdarm mee vullen. Deze worst pocheren in water, bij een temperatuur van 75 à 80°C. Na 15 à 20 minuten de worst onmiddellijk afkoelen onder koud, stromend water.

Warme Chips
Met behulp van een komkommerschaaf aardappels in schijfjes snijden, ze afspoelen en afdrogen. In heet vet (180°C) bakken tot ze licht bruin zijn. Goed laten uit lekken en bestrooien met zout of paprikapoeder.

 

Voor meer feestjes kijk je op:

Een gourmet avond organiseren

Een fondue avond organiseren

Een Kaas- en wijnavond organiseren

Barbecue avond

Kinderfeestje

Vragen of reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial