Barbecue party organiseren


bbq feestje organiseren

Iedereen houdt van een barbecue in de zomer. Maar hoe organiseer je zelf een barbecue party en wat voor vlees, vis en groenten kan je gebruiken? 

Benodigdheden voor de barbecue party

Hoe werkt een BBQ-min
Kleine BBQ op wielen

De barbecue
Als u op een barbecue party gerechten wilt roosteren, dan hebt u allereerst een toestel nodig, waarmee dit kan gebeuren. Zo’n toestel heet ‘barbecue’. Heel vaak wordt de vraag gesteld: welke barbecue is de beste? Er zijn zoveel soorten barbecues op de markt, dat men door het bos de bomen niet meer ziet. Op die vraag valt alleen maar te antwoorden, dat de beste keuze barbecue afhangt van geval tot geval, van wat u met zo’n toestel zult doen. Voor u er zich een aanschaft, moet u dus toch even goed overleggen welke rol de barbecue in uw leven zal spelen. Zult u maar af en toe barbecue? Dan is het helemaal niet nodig, dat u zich het duurste toestel aanschaft, met alles erop en eraan. Het elementaire kan in dit geval volstaan. Voorziet u dat op uw barbecueparty’s bij voorbeeld steeds een dozijn mensen zullen aanwezig zijn, dan koopt u uiteraard niet een ‘kabouter’ toestelletje, waarop u bij wijze van spreken, alleen maar twee worstjes en één kippenbilletje ineens kunt roosteren. De aanschaf van een barbecue hangt dus allereerst af van het voorziene gebruik ervan; de aankoop staat in functie van dat gebruik.

De voornaamste soorten zijn momenteel:

 • ronde barbecue op drie of vier poten en met een verschillende diameter;
 • rechthoekige tafelmodellen, ofwel om te bevestigen aan een muur, ofwel op poten en zelfs op wieltjes (dit laatste is wel praktisch, want dan kunt u de barbecue moeiteloos verplaatsen, ook al ligt de houtskool te gloeien);
 • de zogenaamd Amerikaanse barbecues hebben een deksel en zijn uitstekend geschikt voor het roosteren van grotere stukken vlees, die meer tijd vergen;
 • doe-het-zelvers, die een tuin bezitten, kunnen in die tuin een vast, geschikt hoekje bepalen, waar ze zelf een barbecue metselen, bij voorbeeld een stenen tafel op werkhoogte, en waarop een barbecue zonder poten kan gezet worden; er rond legt men enkele tegels, zodat de barbecuer na een regenbui niet in de modder hoeft rond te ploeteren;
 • types, waarbij u niet aan het metselen hoeft te gaan: kant en klaar met snijplank, flessenrekjes en rekje om alle spullen op te leggen, die u bij het grillen nodig hebt;
 • wie aangewezen is op barbecuen in de open haard, kan volstaan met enkele vuurvaste stenen, waarop dan een ijzeren rooster (gewoon kopen of laten smeden), gelegd wordt; uiteraard komt de gloeiende houtskool dan tussen de liggende of opstaande vuurvaste stenen, waarop het rooster rust.

Doe-het-zelvers kunnen uiteraard een en ander combineren, na bij voorbeeld eens goed rondgekeken te hebben in een winkel, waar men barbecues verkoopt. Alles kan gebeuren volgens eigen fantasie en mogelijkheden. Aan te raden valt: een barbecue met een in de hoogte verstelbaar rooster. Sommige gerechten moeten inderdaad vlakbij de gloeiende houtskool bereid worden, andere liefst een eindje erboven. Verder is een windscherm verkieslijk. U kunt ermee de houtskool afschermen, zodat de hitte niet kan wegwaaien en bovendien vliegen de vonken niet in het rond als de wind in de gloeiende houtskoolstukken speelt.

Overige toebehoren

 • Een grilltang, waarmee kleine gerechten kunnen omgedraaid worden.
 • Een grillschep, om er zachtere gerechten mee om te draaien.
 • Een grillkorf met handvat. Dit is een soort metalen rooster, waarin men vis of grote stukken vlees kan klemmen. Als vis aan één kant geroosterd is en men neemt hem vast met een grilltang, dan bestaat het risico dat hij uit elkaar valt. Wat grote stukken vlees betreft, die kunnen als ze niet in een grillkorf zitten, alleen maar met een vork omgedraaid worden; u moet er dus in prikken en dan bestaat er kans, dat de smakelijke sappen eruit vloeien.
 • Ovenwanten om uw handen te beschermen tegen de hitte. U mag deze hitte, uitgestraald door gloeiende houtskool, liefst niet onderschatten.
 • Een kwastje om bepaalde gerechten met olie in te smeren, maar dan beslist niet eentje met nylon haren, want die smelten in de hitte.
 • Een schort om uw kleren te beschermen tijdens het barbecue.
 • blaasbalgje om het vuur aan te blazen.
 • Een stalen borsteltje waarmee u het rooster na gebruik zult schoonmaken. Deze schoonmaakbeurt is belangrijk, tenminste als uw rooster een lang leven wil beschoren zijn.
 • Een houten plank, voorzien van gleuven. Daar kunt u het vlees op snijden en in de gleuven wordt het sap opgevangen.
 • Houtskool van goede kwaliteit.
 • Aanmaakblokken of aanmaakfuel (in de handel te verkrijgen).

 

Hoe een barbecue werkt?

Het zal wel zo zijn, dat ervaren barbecuers een min of meer eigen methode hebben ontwikkeld, vaak met uitstekende resultaten, maar ziehier toch enkele algemene richtlijnen, die hun nut kunnen hebben.

 • Om het vuur aan te steken, gebruikt u aanvankelijk slechts weinig houtskool. Een berg ervan levert zeker moeilijkheden op en ontwikkelt vaak al te veel rook. Als u een goed gloeiend ‘onderlaagje’ hebt, dan kunt u dat rijkelijk met een andere hoeveelheid houtskool bedekken.
 • Vooraleer met barbecuen te beginnen, moet de houtskool goed doorgloeid zijn. Dit zal doorgaans het geval zijn na een half uurtje of zelfs iets meer: op dat moment, waarop het roosteren een aanvang kan nemen, is de houtskool bedekt met grijze as. Verdeel, met behulp van een tang, de houtskool zo gelijkmatig mogelijk over de houtskoolbak.
 • Vervolgens wordt het rooster aangebracht. U laat het gloeiend heet worden en doorgaans smeert men het in met wat olie, om te voorkomen dat het vlees aan het metaal plakt.
 • Tussen rooster en gloeiende houtskool moet een afstand van circa 10 cm bewaard worden voor het roosteren van dunne lapjes, en nog enkele centimeters meer voor dikke.
 • Vlees en vis worden nooit vooraf gezouten. Zout onttrekt er water aan en dat verschijnt dan aan de oppervlakte van het te braden stuk vis of vlees. Door dat vocht wordt het gelijkmatige roosteren belet.
 • Wanneer is het vuur warm genoeg? Wel, houd er uw vlakke hand boven, zo’n 5 cm boven de gloei, en als u die hand moet wegtrekken na zowat 3 seconden, dan zit het prima wat de temperatuur betreft.
 • Het vlees moet zo vlug mogelijk aan beide zijden dichtgeschroeid worden. En ga er ook niet te pas en vooral te onpas in prikken, want ieder gaatje betekent sapverlies en het is beslist niet de bedoeling uw gasten een kurkdroge vleeslap voor te zetten.
 • Moet u erg lang barbecuen, dan zal de eerste laag houtskool vergloeid zijn vooraleer u alle gerechten hebt geroosterd. U moet dan wel tijdig nieuwe houtskool bij de hand hebben. Maar het is verkeerd er over het vuur te strooien, waarop u aan het braden bent. Daarmee schermt u immers de hitte meteen af. Wat dan? Heel eenvoudig: u reserveert een hoekje aan de zijkant van de houtskoolbak om er nieuwe houtskool op temperatuur te brengen.

 

Gekruide olie


Barbecuegerechten met een pittig smaakje worden erg op prijs gesteld. De meest gebruikelijke methode om dit te bekomen, is de te grillen gerechten insmeren met kruidenolie. Dergelijke olie kunt u eventueel kant en klaar kopen in de winkel, maar u kunt er makkelijk ook zelf maken, door in een fles tafelolie een takje van de volgende kruiden te stoppen: tijm, rozemarijn, dragon, venkel, plus enkele teentjes knoflook. De kruiden enkele dagen laten trekken. Vooraleer het vlees op de barbecue te leggen, het in die olie wentelen en even laten uitlekken. Hebt u geen verse kruiden bij de hand, dan kunt u eveneens gedroogde kruiden uit de Provence gebruiken, à rato van één eetlepel kruiden per liter olie. Wat Provençaalse kruiden betreft: indien u de gerechten nog meer wilt laten doorsmaken, dan kunt u tijdens het barbecuen een greepje van die kruiden over de gloeiende houtskool strooien; ze verbranden dan uiteraard, maar geven meteen een heel lekkere geur af.

Borden, bestek, glazen

Het is vanzelfsprekend nergens verboden om ook bij barbecuen uit te pakken met uw fraaiste servies, kristallen wijnglazen en zwaar zilveren bestek. Maar anderzijds is barbecue in iets wat bij voorkeur in een ongedwongen sfeer moet gebeuren. Het ligt dus voor de hand, dat u de voorkeur wat borden, bestek en glazen betreft, geeft aan dingen, die kunnen bijdragen tot nog meer gezelligheid. En ja, hier is weer eens geen strikte regel te formuleren. Maar misschien kan de volgende tip, eventueel aangevuld met zelf gevonden varianten, nuttig zijn.

U schikt alles wat zal gebruikt worden op één tafel of buffet en wel zo, dat het geheel aantrekkelijk en fraai is om zien. Tafel of buffet worden allereerst bedekt met een kleed. Dit kan gewoon wit zijn, maar een kleurig-fleurig ruitjesmotief doet het eveneens uitstekend. De borden zet u in één stapel(tje) op elkaar, op een hoek van de tafel. Welke borden? Fondueborden, ingedeeld in een aantal vakjes en bij voorbeeld met een warmbruine kleur, doen het uitstekend. Ze zijn echter vrij duur en als de aanschaf ervan al te zwaar op uw budget weegt, dan zijn gewone, platte borden natuurlijk eveneens uitstekend. Sommigen zullen wit verkiezen; zelf houden we meer van borden, uitgevoerd in een warme kleur.
Bestekken wat barbecue betreft: mes en vork, worden in een servet gerold en naast de stapel borden gelegd. U kunt servetten van textiel gebruiken, maar papieren servetjes zijn ook goed. Kies zo mogelijk wel een kleur, die harmonieert met die van de borden of van het tafelkleed. Voorzie ruim veel servetjes, zo dat de gasten er niet verlegen om hoeven te zitten. Kartonnen wegwerpborden ziet men ook wel eens een keertje verschijnen.
Wat glazen betreft, zal de keuze vanzelfsprekend afhangen van de drank, die bij de barbecue wordt geschonken. Zal het wijn zijn, dan zet u, op de tafel of het buffet, de passende wijnglazen. Bij de glazen kunnen al enkele flessen wijn staan, waarvan één of twee reeds ontkurkt, maar met de kurk er losjes op (vooral als het Bordeauxwijn is; die moet vooraf liefst een beetje kunnen ‘ademen’). Wordt bier geserveerd, dan voorziet u uiteraard bierglazen, liefst gewone, stevige exemplaren. Vergeet evenmin glazen voor water en frisdrank, want wellicht drinken niet alle gasten wijn of bier.

Tafel of buffet worden verder gevuld met alles wat u bij de geroosterde gerechten zult voorzien, namelijk groenten, fruit en sausjes, in een bonte, eveneens oogstrelende ordening. Per kom of potje of schaal voorziet u vanzelfsprekend lepel of vork of beide om de gasten toe te laten ervan op hun bord te scheppen. Heel mooi is: een heel gamma aarden potjes, maar niets belet u evengoed een stel glazen exemplaren te gebruiken.

Zo’n tafel of buffet kunnen best een bloemetje hebben en, als uw party ‘s avonds wordt gehouden, een of meer brandende kaarsen (maar dan moet u er wel voor zorgen, dat ze niet al te veel hinderen; het is maar een nare ervaring als één van uw gasten met zijn mouw in een kaarsvlam moet hangen om bij voorbeeld wat sla te nemen).

Blijft nu nog de tafel over, waaraan u zult eten. Ze krijgt een zelfde kleedje als die waarop borden en bestek slaan. In het midden bij voorbeeld een kandelaar met brandende kaarsen en wat bloemen. U kunt natuurlijk, met naamkaartjes, ieders plaats aanduiden, maar bij een barbecueparty in ongedwongen sfeer hebben de gasten geen vaste plaats. Wilt u het helemaal non-conformistisch, dan kan smullen, zittend in het gras of rond de haard en met het bord op schoot of knieën, ook héél gezellig zijn.

Wat kan op en bij de barbecue?

BBQ salade met tomaat
salade met mozerella

Soorten vlees
De volgende vleessoorten zijn geschikt om te barbecuen: biefstuk (dunne lende, ossehaas, chateaubriand), schaperibben, schapekarbonaden, lamskoteletten, lamskarbonaden, varkenshaas, varkenskoteletten, kalfsoesters, kippebouten of-filets, duifjes, kwartels, kalkoenbouten, kalfs-, runderen varkenslever, kalfs- en varkensnieren, worst, spek. Uiteraard moet u niet al deze soorten bereiden in één enkele barbecue-party. Het zal wel op prijs gesteld worden als er enige afwisseling is, pakweg 3 of 4 soorten vlees (in geval er alleen maar vlees geroosterd wordt; is er ook nog vis, dan kunnen 2 soorten vlees volstaan).

Soorten vis
Tal van soorten vis lenen zich tot barbecuen. We vermelden maar wat: forel, wijting, heilbot, paling, sardienen, schol, sprot, haring, makreel, baars, zalm, griet, tarbot, rode en grauwe poon, enzovoort. Wat schaal- en weekdieren betreft, zijn kreeft (doorgesneden in de lengterichting), scampi’s, sintjacobsmossel en gewone mossel (liefst grote exemplaren) eveneens geschikt. Met schaal- en weekdieren, eventueel in stukjes gesneden, kunt u lekkere brochettes maken. Vis moet u roosteren in de grillkorf ofwel in of op bladaluminium.

Groenten
Ook hier hebt u een redelijk ruime keuze. Groenten, die meegeroosterd kunnen worden (bij voorbeeld bij brochettes) zijn: tomaten (bij voorkeur kleine, maar stevige exemplaren, die in hun geheel kunnen gegrild worden; stukjes tomaat hebben nogal eens de neiging om van de spitjes te vallen), champignons (liefst niet al te kleine, en vooraf geblancheerd, dit wil zeggen: eventjes opgekookt in water met een weinig citroensap erin), aubergines, courgettes, maïskolven (september-oktober), spruitjes (gewikkeld in een plakje spek), ui en sjalot (vooraf geblancheerd), groent en rode peper (eveneens geblancheerd).

Aardappelen worden gepoft in bladaluminium. Voorzie ook een kom koude, gekookte en in stukjes gesneden aardappelen, zeker als er geen aardappelen gepoft worden. Uiteraard serveert u, bij barbecue, een aantal rauwe groenten. Die worden, in kommen of potjes, op de tafel of het buffet met de borden en de drank gezet. Wat kunt u voorzien? Allerlei soorten sla, fijngesneden witloof, teentjes knoflook (met de knoflooktang erbij), gesnipperde uitjes of augurken, in schijfjes gesneden tomaat, geraspte wortelen, plakjes rammenas, radijsjes en gesnipperde bieslook.

Vergeet de vegetariërs niet! Meer recepten vind je terug op “Vegetarian BBQ

Fruit
Uiteraard kan fruit als nagerecht gegeven worden, bij voorbeeld met een zoete vruchtensaus, die u als volgt bereidt:

U neemt 300 g aardbeien en 100 g frambozen, u maakt ze zorgvuldig schoon en u mixt ze. U voegt er twee wijnglazen rode wijn bij (een Duitse of een Hongaarse laat-Bourgondiër, maar ook brouilly past uitstekend), alsmede 3 eetlepels verse room plus 2 eetlepels fijne suiker (of meer als u het sausje zoeter wilt). Flink omroeren en op een koele plaats zetten. Sommige soorten fruit kunnen ook gebarbecued worden, bij voorbeeld appelringen, ananasschijven, bananen en, indien u ze in bladaluminium wikkelt, perziken, gepelde sinaasappelen en mandarijntjes, en appelen op hun geheel. Een in de lengte in tweeën gesneden banaan laten roosteren in de pel en daarna flamberen met rum, is ook bijzonder lekker. De rum vooraf in een pannetje opwarmen, in brand steken en brandend over de banaan uitgieten.
Wat zeker ook geapprecieerd zal worden, is een fruitbrochette met sinaasappelpartjes en stukjes banaan. U laat zo’n brochette een poosje roosteren en op het eind van de grilltijd bestrijkt u ze met een mengsel van honing en citroensap.

Kruiden
Kruiden zijn volstrekt onontbeerlijk bij de barbecue. U moet zeker voorzien: gewoon zout, knoflook- en selderijzout, een flik gevulde pepermolen, tomatenketchup en eventueel mosterdsaus en tabasco. Verder een assortiment Provençaalse kruiden (verkrijgbaar in de handel). Sommige mensen stellen er prijs op hun barbecuevuur aan te maken met gedroogde wijnstokken (eveneens in de handel verkrijgbaar, in zakken van 3 kg). Indien u een speciaal aroma wilt meegeven aan de gerechten, dan bestrooit u de gloeiende houtskool met een hand vol gedroogde kruiden, bij voorbeeld tijm, laurier en rozemarijn. U kunt het ook proberen met wat lavendel, maar hiermee zeker niet overdrijven. Wat vleesgerechten betreft, hebben we al vaak het volgende gedaan: net voor het roosteren begon, bestrooiden we de gloeiende houtskool met een greepje verse denne- of sparrennaalden. Het vleugje harssmaak, dat het vlees op die manier meekreeg, werd door velen erg op prijs gesteld, zeker wanneer er een glaasje Grieks harswijn (retsina) bij werd geserveerd.

Wijn of bier?
Aangezien barbecue bij de meesten zomer, zon, warmte en openluchtleven oproept, dus het warme zuiden, hoort wijn er van nature bij. Een barbecuefestijn zonder wijn, is een prachtige zonsondergang in zwart-wit. Welke wijn dient men te voorzien? Uiteraard zal dit afhangen van ieders beurs, maar barbecue is niet de ideale gelegenheid om grote, kostbare wijnen te degusteren. U kunt met een heel gerust hart uw toevlucht nemen tot wat men land- of streekwijnen noemt, bij voorbeeld een Beaujolais, een Cotes-de-Provence, een Spaase Rioja of een Italiaanse Chianti of Valpolicella. Ze kunnen op keldertemperatuur geschonken worden; in de glazen zullen ze nog voldoende opwarmen, zeker op zwoele avonden. Visgerechten kunt u ook laten vergezellen van een droog wit wijntje, gekoeld tot ca. 10°C. Nu zijn er natuurlijk wel mensen, die liever een biertje lusten dan een glas wijn. Voor hen voorziet u dan wat frisse pilsjes; het zware bier (bv. patersbier) kunt u wellicht als sluitstuk van de avond serveren.

De sausjes
Onmisbaar
We hebben al gezien, dat vlees en vis vooraf nooit worden gezouten bij barbecue: indien u het wel doet, dan onttrekt u er te veel vocht aan en zal het geroosterde gerecht veel taaier uit vallen. Nu kunt u, na het grillen, het vlees of de vis wel bestrooien met wat zout en peper, maar veel smakelijker en afwisselender is een gamma pittige sausjes, speciaal voor gebarbecuede gerechtjes uitgekiend. Die sausjes kunt u kant en klaar kopen in de handel, maar de ervaring leert dat zelfgemaakte nog steeds de kroon spannen. En zo moeilijk is dat nu ook weer niet. Ziehier een aantal vrij makkelijke receptjes; de opgegeven hoeveelheden kunnen volstaan voor 5 à 6 personen.

BBQ sausjes
Lekkere sauzen

Sausjes bij vlees
Aioli: 4 teentjes knoflook fijnstampen in een vijzel. Er 2 eierdooiers bijvoegen, evenals wat peper en zout. Er druppelsgewijs 1/2 liter tafelolie bijroeren, net als voor een gewone mayonaise. Er op het eind wat citroensap bijvoegen, tot een gladde saus bekomen wordt, een weinig minder dik dan gewone mayonaise.

Pikante mosterdsaus: 2 dl tafelolie en, naar smaak, een flinke scheut azijn, mengen met 3 eetlepels mosterd, het sap van een citroen, een heel fijn gehakt teentje knoflook en een eetlepel gesnipperde peterselie; afkruiden met peper en zout.

Chantillysaus: Een eetlepel sherry door 250 g mayonaise roeren; op smaak brengen met peper en zout en, indien niet voldoende pikant, er nog wat mosterd bijvoegen. 2 dl room stijfkloppen en hem voorzichtig door de mayonaise roeren.

Cayennesaus: 2 eetlepels room door 250 g mayonaise roeren; er vervolgens 2 eetlepels chilisaus, 1/2 koffielepeltje cayennepeper en eventueel nog wat mosterd bijvoegen; er nog wat zout bijstrooien en op het laatst wat uiterst fijngehakte en geblancheerde rode paprika doorroeren.

Ansjovissaus: 2 dl tafelolie, 1 eetlepel azijn, een eetlepel mosterd, 5 goed uitgedrupte ansjovissen en een greepje verse zurkel flink mixen.

Kruidenmayonaise: Enkele goed uitgedrukte, ingemaakte uitjes en augurkjes fijnsnijden en ze, samen met 3 koffielepels kappertjes, enkele takjes gesnipperde peterselie en eventueel wat tomatenketchup door 250 g mayonaise roeren. Afkruiden met peper en zout.

Kerriesaus: 2 eetlepels fijngehakte amandelen onder voortdurend roeren eventjes laten roosteren in een pannetje. Ze laten afkoelen en ze samen met 2 afgestreken koffielepels kerrie, door 250 g mayonaise roeren. 2 kleine mandarijntjes pellen, zorgvuldig de velletjes verwijderen en het vruchtvlees in kleine partjes snijden. Deze laten uitlekken en ze eveneens door de saus roeren.

Sausjes voor vis en schalldieren
Limoenmayonaise: 250 g mayonaise mengen met 1 eetlepel limoensap en 4 eetlepels witte- of plattekaas. Er daarna 2 koffielepels groene limoenschil, in fijne schilfertjes gesneden, bijvoegen. Als schil uitsluitend de groene schil, dus de buitenste gebruiken, en niet de witte, die net onder het groene laagje zit.

Dillesaus: 2 dl tafelolie, 1 eetlepel azijn, 1 koffielepel geraspte citroenschil en 1 eetlepel fijngehakte dille goed met elkaar mengen en eventueel afkruiden met wat zout en peper.

Venkelsaus: 1 eetlepel ingelegde augurkjes, een greepje bieslook en enkele peterseliepluksels fijnhakken of snijden en samen met een greepje gemalen venkelwortel door 250 g mayonaise roeren. Ten slotte afkruiden met peper, zout en eventueel wat citroensap.

Tartaarse saus: 1/2 ui en 1/4 bosje peterselie afzonderlijk fijnhakken, afspoelen in een zeef en uitwringen in een doek. Ze vervolgens door 250 g mayonaise roeren en op smaak brengen met wat Engelse saus, peper en zout.

Appelsaus: Een appel schillen, het klokhuis verwijderen en hem in hele fijne stukjes snijden. 2 à 3 dl room door 250 g mayonaise roeren, tot u een halfvloeibare saus bekomt. Er ten slotte de stukjes appel doorroeren.

Hoe brochettes voor de barbecue maken?

Brochettes maken is lang niet zo moeilijk als het lijkt en bovendien kunt u hier, zoveel het u ook maar lust, uw eigen fantasie haar weg laten gaan. Het vlees of de vis wordt in zo gelijkmatig mogelijke stukjes gesneden (die zijn dan ook tegelijkertijd gaar als u ze roostert). Hebt u het vlees of de vis vooraf gemarineerd, dan moet u het, vooraleer op de pinnen te steken, goed laten uitlekken en afdrogen. Het vlees of de vis wordt in plakjes van ca. 4 cm bij 4 cm en 1,5 à 2 cm dik gesneden. Pepers en uien worden vooraf geblancheerd (eventjes in kokend water gelegd en daarna afgespoeld onder koud, stromend water), zoniet dan krijgt u ze moeilijk gaar op de barbecue. Hetzelfde geldt voor champignons, dan breken ze minder makkelijk wanneer u ze op pennen steekt. Zorgt u voor een zo groot mogelijke afwisseling en speel met kleuren, want het oog mag ook wat hebben. U kunt heel wat combinaties maken met stukjes vlees (of vis), kleine tomaten, champignons, uitjes, stukjes groene en rode peper, gedroogde pruimen (bij varkenshaas) en met ansjovis gevulde olijven, in een reepje spek gewikkeld.

Enkele ideeën

 • Beurtelings een dobbelsteen kalkoen en een even groot stukje spek aan een spitje rijgen (globaal zowat 6 stukjes per spitje) en een uur lang laten marineren in olie, waaraan wat gesnipperde tijm werd toegevoegd. Voor het roosteren: ze laten uitdruppen.
 • Dobbelstenen kalfsschouder aan spitjes rijgen, met ertussen stukken tomaat en een groene olijf, gerold in een dun plakje rauwe, eventueel gerookte ham.
 • gegrilde asperges met spek
  gegrilde asperges met spek

  Gedroogde pruimen een nachtje te weken leggen in rode port, ze laten uitlekken en afdrogen, en ze in dunne plakjes gerookt spek wikkelen. Ze op spitjes steken, afgewisseld met een dobbelsteen varkenshaas en een even groot stukje varkenslever.

 • Afwisselend aan pennen rijgen, zo dicht mogelijk tegen elkaar aan: dobbelstenen biefstuk, varkenshaas, kalfslever, kalfsnier, cocktailworstje in plakjes rauw spek gerold, kleine tomaten, geblancheerde champignons en uien.
 • Schoongemaakte kalfsnieren schuin in redelijk dikke plakken snijden en iedere plak in wat rauwe bacon wentelen. Ze op een spitje steken, met ertussen een geblancheerde ui.
 • Dobbelstenen ananas in plakjes gerookt spek wentelen en ze op spitjes steken, met ertussen even grote stukken vlees, bij voorbeeld varkenshaas of schapenvlees.
 • Schapenvlees in dobbelstenen snijden en het een nachtje laten marineren in een mengsel van tafelolie, een paar geplette teentjes knoflook, een snuifje rozemarijn en veel peper van de molen. Laten uitlekken en afdrogen. Op spitjes steken, met ertussen geblancheerde stukjes groene en/of rode peper.

 

Vleesgerechten

 • Vooraf een kleine, maar nuttige tip. Indien u het kromtrekken van vlees wilt voorkomen, dan moet u vooraf de vetrand op een aantal plaatsen insnijden.
 • Kippenbouten een paar uren laten marineren in olie, waaraan u het sap van een citroen, flink wat tomatenpuree, wat kerrie en peper uit de molen hebt toegevoegd. Laten uitlekken en aan alle kanten goudbruin laten roosteren, terwijl u ze geregeld bestrijkt met de marinade.
 • Varkenskoteletten enkele uren laten marineren in een mengsel van olie en azijn (half om half) waar u wat gemberpoeder hebt aan toegevoegd. Laten uitlekken, afdrogen en instrijken met olie. Daarna onmiddellijk roosteren.
 • Lamskoteletten inwrijven met een doorgesneden teentje knoflook, bestrijken met olie en roosteren.
 • Schapenribben een etmaal lang laten marineren in een mengsel van olie, citroensap, geplette knoflookteentjes, en een snuifje van de volgende kruiden: mosterdpoeder, paprikapoeder, tijm, rozemarijn, plus flink wat peper van de molen. Dit keer uitzonderlijk! Afdrogen vooraleer te roosteren. Tijdens het grillen, geregeld bedruipen met de marinade.
 • Dikke plakken gekookte ham insmeren met wat olie en aan beide kanten roosteren. Er een schijf ananas (uit blik, uitgedrukt) op leggen en bedekken met een plak harde of halfzachte kaas. Op de grill laten tot de kaas begint te smelten.
 • Frankfurterworstjes in de lengte insnijden. In de insnijding een ansjovisfiletje leggen, alsmede een of twee dunne reepjes liefst belegen kaas. De worstjes in een plakje gerookte ham rollen en roosteren, eerst met de insnijding naar boven.
 • Een mengsel maken van 2/3 funds- en 1/3 varkensgehakt, plus wat fijngehakte sjalot en knoflook en flink wat gesnipperde bieslook en een snuifje paprikapoeder en peper uit de molen. Er kroketjes van maken, ze insmeren met olie en roosteren.
 • Lamsgehakt vermengen met gesnipperde ui, peterselie en wat tomatenpuree (het mengsel moet nog voldoende vast blijven). Het aldus geprepareerde gehakt op sneetjes bruin brood smeren (tweemaal de dikte van het brood) en zo laten roosteren, met de broodkant naar onderen.
 • Varkensvlees (bv. nekstuk)
 • In heel dunne plakjes snijden, aan beide kanten insmeren met een weinig olie en ze zo snel mogelijk roosteren op een met olie ingesmeerde rooster.
 • Lever in ca. 2 cm dikke plakken snijden, ze met olie bestrijken en roosteren op een heet vuur.

 

Visgerechten

 • Moten verse zalm, staartvis, griet of tarbot verpakken in bladaluminium, mits bijvoeging van: een niet te grote, gepelde tomaat, een eetlepel fijngesneden wortel, een greepje gehakte peterselie, enkele stukjes ui, een klein takje tijm, een snuifje rozemarijn, peper en zout, en een flinke klont boter. De papillotten goed sluiten en zo niet al te vlug laten roosteren.
 • Forellen schoonmaken (ingewanden verwijderen, maar de kop eraan laten) en besprenkelen (ook aan de binnenkant) met citroensap; ze een uurtje laten staan. Ze daarna goed afdrogen (aan de buitenkant), ze met olie bestrijken, in geschaafde amandelen wentelen en bestrooien met wat peper. Ze in de grillkorf klemmen en roosteren.
 • Scampi’s een paar uren laten marineren in olie, gesnipperde sjalot, geplette knoflookteentjes en citroensap. Ze daarna op keukenpapier enigszins laten uitlekken en ten slofte bestrooien met gemalen peper. En roosteren uiteraard.
 • Droge vis (schol, wijting, haring, bot, rode of grijze poon, schar, tongschar) een uur voor het roosteren bestrooien met een mengsel van zeezout, peterselie, bieslook en oregano, en begieten met een weinig notenolie. Daarna de vis afdrogen, roosteren en indien nodig nog wat bijkruiden als de vis bijna gaar is.
 • Gerookte sprotjes op een rooster grilleren tot het vel kapotspringt en de visjes door de hitte krullen. Zo warm mogelijk eten.
 • Over het hele lichaam van een haring maakt u kleine inkervingen en u strijkt die in met een bij voorkeur ambachtelijk vervaardigde mosterd (bv. Gentse of Torhoutse mosterd). De vis kruiden, in paneermeel wentelen en lichtjes overgieten met geklaarde boter. Daarna grilleren in een grillkorf. Geklaarde boter bekomt men door al gesmolten boter enkele ogenblikken door te laten koken. Daarna een poosje laten rusten, opdat het vocht in de boter zou kunnen bezinken. Geklaarde boter is dan de bovenste, heldere, olieachtige substantie, die zeer geschikt is om ermee te bakken en te fruiten; wat men ermee bakt, kleurt fraaier en vlugger.

Zo organiseer je dus een barbecue party!

Voor meer feestjes kijk je op:

Een gourmet avond organiseren

Een fondue avond organiseren

Een Kaas- en wijnavond organiseren

Borrel en hapjes party

Kinderfeestje

Vragen of reacties

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Social Share Buttons and Icons powered by Ultimatelysocial